بخاری های تابشی همان طور که از نام آنها بر می آید، به صورت مستقیم در راستای اشیا و افراد گرفته و امتداد مسیر تابشی خود را گرم می کنند. طرز کار بخاری های تابشی برگرفته از شیوهی گرم شدن زمین توسط تابش نور خورشید است. همان طور که نور خورشید به زمین می تابد و اشیاء و افراد قرار گرفته در مسیر تابش خود را گرم میکند، بخاریهای تابشی نیز باعث گرم شدن هر آنچه که در مسیر تابش آنها باشد، میشوند. به عبارتی به صورت مستقیم دمای محیط مورد نظر خود را بالا می برند، بر خلاف بخاری های دیگر که با روش انتقال حرارت باعث گرمایش محیط میشوند. بخاری های تابشی از طریق ساطع کردن انرژی مادون قرمزی که هنگام جذب شدن توسط اشیا به انرژی گرمایی تبدیل میشود، و گرم کردن سطح شی باعث بالا رفتن دمای محیط میشوند. یعنی انرژی گرمایی از طریق اجسام جامد به دست می آید. در نتیجه امکان استفاده از بخاری های تابشی چه در داخل ساختمانها و چه در فضاهای باز برای گرم نگه داشتن اهالی آن محیط، میسر است. گرمای تولید شده از این هیترها با وزش باد از بین نمیرود و گزینه مناسبی برای گرم کردن فضاهای باز مانند رستورانها، ورزشگاهها، و سولهها در زمستان به شمار میروند. همین امر باعث شده است که بخاریهای تابشی معمولا اتلاف انرژی نداشته (به جز مقدار بسیار اندکی از انرژی که در فضا از دست میرود) و بازده بالایی داشته باشند. بخاری های تابشی نصب ساده و سریعی داشته و هزینه نگهداری پایینی دارند.
انواع بخاری تابشی
بخاری های تابشی انواع مختلفی دارند که بر اساس سوخت آنها تقسیم بندی می شوند، و دارای کاربردهای منحصر به فرد و متفاوتی هستند که می توانید بر اساس شرایط و نیازهای گرمایشی محیط مورد نظر بخاری مناسب را انتخاب کنید.
بخاری تابشی برقی
این بخاری ها دارای چندین المنت هستند که پشت آنها اغلب یک سطح بازتابنده قرار دارد، هرچه تعداد المنتهای بیشتری روشن کنید، میزان گرمادهی بخاری برقی هم افزایش می یابد. بخاری های تابشی برقی بدون صدا بوده و هیچگونه سر و صدایی ایجاد نمیکنند. نحوهی نصب و استفاده از بخاریهای تابشی برقی بسیار آسان است. در واقع، تنها کافی است که بخاری تابشی برقی را به منبع برق متصل کرده، و از آن استفاده نمایید. این بخاری ها تنوع بالایی نیز دارند. برخی از آنها دارای قدرت سه فازه هستند که در مکان های صنعتی و فضاهای بزرگ مانند کارخانه ها و کارگاه های تولیدی مورد استفاده قرار می گیرند. در مقابل بخاری های برقی تابشی 230 ولتی نیز وجود دارند که برای مکان های کوچک مناسب است.
مهمترین مزیت بخاری تابشی برقی سوخت پاک آن یعنی انرژی برق است.
بخاری تابشی گازی
یکی دیگر از انواع بخاری تابشی، بخاری تابشی گازی است. تنها تفاوتی که با بخاری برقی تابشی دارد در منبع سوخت آن است که از انرژی گاز به دست می آید و همانند بخاری های تابشی گازی در انواع و طرح های مختلف در دسترس هستند. این بخاری ها در آن مناطق جغرافیایی که قیمت انرژی گاز کمتر از انرژی برق است، طرفداران بیشتری دارند.
بخاری تابشی آبی
طرز کار بخاری های تابشی آبی به این صورت است که آب گرم از لوله عبور کرده و توسط پنل های تابشی به انرژی گرمایی تابشی تبدیل میشود. یعنی پنل تابشی گرما را از لولههای آب گرم گرفته و به انرژی تابشی تبدیل میکند. ممکن است به نظر برسد که بخاری تابشی آبی به روش انتقال حرارت باعث گرم کردن محیط میشود. اما رادیاتورهای انتقال حرارت به گونهای طراحی و ساخته شدهاند که آب داغ داخل آنها باعث گرم شدن محیط میشود. زیر سطح زمین، در کف حمام یا استخر نصب میشوند و گرمای مطبوعی برای کاشیهایی تولید میکنند که به خاطر سرمای هوا سرد میشوند.
بخاری تابشی نفتی
منبع انرژی این نوع بخاری ها نفت یا سوخت دیزلی است. بخاری تابشی نفتی از نوع بخاریهای تابشی قابل حمل است. یکی از مزایای این بخاری ها این است که فضای بسیار اندکی را اشغال میکنند.